Tarihçe

Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi (Erütam) üniversitemizde bitki ve hayvancılık alanında yürütülen araştırma ve uygulamaların tek bir çatı altında toplanması amacıyla 25 Temmuz 2011 tarih ve 280005 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik çerçevesinde kurulmuştur. Merkezin hayvancılık araştırma alanları daha önce 1980'lerde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde kurulan önce Zootekni ve daha sonra Çayır Mera ve Yem Bitkileri İsatasyonu olarak faaliyet görmüş Mithatpaşa Çiftliği 1996 yılında Erciyes Üniversitesine devredilmiştir. Bu yıllarda ilgili alan Kocasinan Meslek Yüksekokulu/Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu tarafından idare edilmiştir. Aynı zamanda bir dönem Veteriner Fakültesi tarafından bazı yapılar yapılmış ve eski binaların yenilenmesi sağlanmıştır. ERÜTAM 2011 yılında kurulmuş ve üniversitedeki tüm tarımsal alandaki çalışmalar için bir Merkez haline getirilmiştir. Bu amaçla 2011'den bu yana önemli yenilenmeler yapılmış, alet ekipman parkı güçlendirilmiş ve halen birimin Uluslararası statüde bir araştırma merkezi olması için çalışmalar devam etmektedir. Merkezimizde pek çok bitkisel araştırma ve uygulamayı gerçekleştirebilmeye yönelik olarak arazi, alet-ekipman, işgücü, teknik destek verilebilmektedir. Hayvancılık alanında yapılacak çalışmalara yönelik olarak broyler (2000 adet) ve yumurta tavukçuluğu (2500 adet), bıldırcın (500 adet) koyunculuk (500 adet) ve süt sığırcılığı (150 baş) ünitelerinde gerek hayvan materyali gerekse kümes, ağıl ve ahır gibi destekler verilebilmektedir. Belirtilen faaliyetler için; Merkez Kampüsü, Mithatpaşa Mahallesi, İncesu-Yavaş mevkilerinde yaklaşık 4.500 dekarlık arazi bulunmaktadır.

İletişim: Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Kampüs içi – Ziraat Fakültesi Araştırma Birimi, Talas Bulvarı üzeri No:99, 38039 Melikgazi/Kayseri

Tel: 0.352.2076666 – 13550 - 13551

Çiftlik: Mithatpaşa Mahallesi, Kocasinan/Kayseri